dimarts, 13 de novembre del 2012

L'ús de marcadors socials

Els marcadors socials s'utilitzen per seleccionar diferents adreces webs, emmagatzemar-les, classificar-les i compartir-les. Aquests serveis ens permeten buscar el que han fets altres persones sobre diferents temes i posar les webs en una llista o a una altre amb etiquetes depenen del tema que tractin.

En la sessió de GITIC vam veure diferents marcadors socials:


  • Delicious és una pàgina web que permet guardar i recurperar les pàgines webs d'interès a la xarxa. Per tal de facilitar la seva recerca es poden fer etiquetes per classificar les webs per temes.
                         

  • Mister-wong és una pàgina web que permet emmagatzemar webs d'interès a la xarxa amb etiquetes. Aquest recurs permet la creació de grups d'usuaris que comparteixen els mateixos interessos o el seguiment de l'activitat de diferents persones ja que quan emmagatzemes les teves webs d'interès i les classifiques mitjançant les etiquetes, queden obertes al públic.
                             

  • Pearltrees és una eina que organitza la informació en forma d'esquema, té arbres amb branques que acaben en petites boletes que són les que tenen el recurs concret (l'adreça concreta). L'arbre seria com l'etiqueta és a dir el tema, i la perla és l'adreça concreta. Per accedir a pearltrees es pot  crear un compte o a través del facebook i/o twitter. Això permet vincular les dos aplicacions i compartir aquella informació que ens sembli més interessant amb els nostres amics o seguidors.
                            

                                  
Pearltrees podriem dir que és un marcador social més personalitzat, que alhora permet que els altres vegin els teus "arbres" i tu puguis veure el dels altres i fins i tot, afegir-los al nostre arbre. Aquest marcador social és molt útil i fàcil d'utilitzar. A continuació faré una pinzellada per saber com començar a utilitzar aquesta eina.


                              

Per començar el nostre Pearltrees hem de cercar les nostres webs o enllaços d'interès, anar a la nostra pàgina principal i clicar al botó que posa "Add pearls" que es troba a la part de dalt. Després de clicar aquest botó se'ns obrirà una pestanya on haurem d'escriure la pàgina web i aquesta s'afegirà al nostre Pearltrees. Tot i que es posarà a la primera "perla" podem arrossegar-la,moure-la i posar-la on més ens interessi.

                           

Un cop haguem instal·lat el Pearltrees i haguem afegit la primera "perla" serà molt més senzill    utilitzar aquesta eina ja que cada vegada que obrim una pàgina web trobarem a dalt, on estan escrites les pàgines web, al costat una icona de Pearltrees. Això ens recorda molt a com feiem abans d'utilitzar marcadors socials, que era aquella estrella per afegir a preferits. 

                            

Una altra ventatge que tenim amb l'utilització de Pearltrees és que podem buscar els marcadors d'altres persones, ja que quan fem un Pearltrees tothom pot tenir-hi accés.

                            


Aquí us deixo el meu pearltrees:
alvarezlarrode



Per més informació sobre marcadors socials us enllaço un Pearltrees que he trobat de marcadors socials: Pearltrees de diferents marcadors socials


Per últim dir que els marcadors socials hem semblen molt útils per que quan necessitem fer algun treball o informar-nos sobre algun tema ens permeten cercar molta informació i organitzar-la. A més comparant-lo amb el clàssic "afegir a preferits" trobem moltes més avantatges ja que mitjançant els marcadors socials podem emmagatzemar, classificar, descobrir i compartir.

Us animo a començar a fer servir els marcadors socials i que els trobeu tant útils com m'ho han semblat a mi.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada